-->

7 Aralık 2013

Flash Nasıl Çalışır Yorum yok

Flash Nasıl Çalışır

Normal Flash içeriği iki dosya kullanılarak yaratılır ve dağıtılır:Bir kaynak dosya (bunda içeriği, animasyonu ve etkileşimi yaratacaksınız)ve daha çok flash filmi adıyla bilinen,bu dosyanın sıkıştırılmış ve optimize edilmiş bir versiyonu.



Kaynak dosya(.fla uzantısına sahiptir),daha sonra üzerinde uğraşmak üzere çalışmanızı kaydedeceğiniz yerdir:Bu, Flash açıkken üzerinde çalıştığınız dosyadır.son filminizde yer alacak   tüm sesleri , bitmap’leri,çizimleri metni ve etkileşimi içerir.kaynak dosya,filminizin optimizasyon öncesindeki halidir; yani bu  dosyanın boyu megabyte’larca bile olabilir.



Kaynak dosyanız,istediğiniz gibi göründüğünde ve çalıştığında, onu bir flash filmine dönüştürmenin zamanı gelir. Bu işleme ihraç etme (export) adı verilir.Kaynak dosyanızı bir filme (.swf dosya uzantısına sahiptir)ihraç ettiğinizde,flash onu  sıkıştırır ve optimize eder;bu sayede Flash filminin boyu, orjinan kaynak dosyasına göre çok daha küçüktür(şekil2.1).Bu daha küçük olan dosyayı web sayfanıza koyar veya bir disket veya cd üzerinde dağıtırsınız. Çoğunlukla, ihraç edilen film düzenlenemez.filminizin içeriğini düzenlemek isterseniz,orijinal kaynak dosyayı tekrar açmalı, istediğiniz değişiklikleri yapmalı ve sonra kaynak dosyayı tekrar bir flash filmine ihraç etmelisiniz.



Flash  filminizin boyunu  etkileyen pek  çok etken  vardır ve bunların çoğunu kontrol edebilirsiniz son filmde en küçük dosya boyunu elde etmek,genellikle bir denge ve seçime bağlı bir fedakarlık meselesidir.İhraç edeceğiniz dosyanın boyunu küçültmek için, ne zaman ve nerede kaliteden ödün vereceğinize karar vermelisiniz(örneğin,sesin berraklığı veya resimlerin keskinliği gibi).Flash’ın araçlarını kullanarak makul bir dosya boyunu korurken en iyi kalitede son filmi nasıl  elde edebileceğinizi göstereceğiz.

     Kaynak dosyalarınızdan yaratabileceğiniz tek şey flash filmleri değildir; bu dosyaları Quick time filmleri,animated GIF’ler (hareketli GIF)ve durağan yada hareketsiz grafikler  halinde de ihraç  edebilirsiniz;Flash bunların tümünün aynı anda yarata bilir!Bu, kaynak dosyayı yarattıktan sonra ,onu çeşitli şekillerde dağıta bileceğiniz anlamına gelir(Flash filmi,Quick time filmi ,animated GIF,JPEG vb..)



    İçeriğin yaratılması


      Flash projeleri sunular, öğreticiler,ürün demoları slayt gösterileri hatta oyunlar dahil olmak üzere pek çok farklı şekle bürünebilir.Bazı Flash projeleri etkileşimi kullanırken az miktarda animasyon kullanabilir,bazıları da hareketli grafikleri kullanırken az miktarda etkileşim içerebilir.

 Projenizin alanı ne olursa olsun,çalışmanız tipik olarak şu şekilde ilerler:

1.Flash’ta grafikleri çizmek veya ithal etmek  

 2.Düğmeleri,bagımsız animasyonları ve tekrar kullanmak istediğiniz öğeleri semboller haline dönüştürmek.

3.film öğelerini Stage’e yerleştirmek(vektörler grafikler,bitmap’ler ve semboller dahil olmak  üzere).

4.Etkileşimli hale getirmek için, timeline’de (zaman çizgisi) düğmelere film kliplerine (movie clip)ve karelere eylemler eklemek.

5.Stage’de bir kareyi,sembolü,dış hattı,dolguyu veya metin bloğunu seçerek,çeşitli panellerle özeliklerini ayarlamak.



Flash’ın çalışma şekli hakkında aklımızda tutmamız gereken birkaç şey var : Stge’de görmekte olduğumuz şey, Timeline’deki geçerli karenin içeriğini temsil eder. Oynatım kafasını farklı bir kareye götürdüğümüzde Stegedeki sahnede değişir.Animasyon,stagedeki içerik kareden kareye düzenleyerek yaratır ve kareler sıralı ardışık bir şekilde hızla gösterilir Timeline’ımızın içerdiği karelere de çalışmayı kolaylaştırmamız için Flash kaynak dosyayı  sahnelere (scenes) ayırmanıza izin verir sahneleri her biri diğerlerinden tamamen farklı görünen kaynak dosyanızdaki sayfalar gibi düşüne bilirsiniz.Nir kaynak dosya istediğiniz  sayıda sahne içere bilir; ancak bu sahnelerin tümü ihraç edilen bir tek filmin parçalarıdır. Sahneler,Timeline idare edebilir. Kısımlara ayırarak yaratım ortamında içeriğin oluşturmasını son derece basitleştirir.

İçeriğin Dağıtılması


Kaynak dosyada içeriğinizi yarattıktan sonra, onu bir flash filmi olarak ihraç etmeniz ve sonuçtaki optimize edilmiş,SWF dosyasıyla ne yapmak istediğinize karar vermeniz gerekir. Seçeneklerden biri,filminize bir Web sayfasına gömmektir;burada normal bir grafik gibi görünür,sadece etkileşimli ve hareketlidir.Aslında ,bir Web sitesinin tümünü  tek bir flash filmiyle yaratmanızda mümkün.İzleyicilerinizin filminizi görmesini istediğiniz durum buysa.onu izleyebilmeleri için sistemlerinde Flash plug-in’inin kurulu olmasının gerektiğini unutmayın.



Flash filminiz Web üzerinde akar bu sayede filmin geri kalan kısmı arka planda yüklenirken,izleyicileriniz neredeyse anında filmi izlemeye başlaya bilir. Film oynatılırken ,Flas’a tarayıcı pencerelerini açmasını ve kapatmasını,kullanıcıdan bilgi almasını(bu bilgi bir CGI script’i tarafından işlenebilir ),sesleri çalmasını,kullanıcıyla etkileşmesini ve daha çok şeyi bildire bilirsiniz.



Flash filminizi sunmanın bir diğer popüler şekli, onu kendi başına çalışan bir uygulamaya dönüştüren bir projektör (projektör) veya bağımsız bir oynatıcı (player) haline getirmektir.Bu filminizi bir diskete veya CD’ye koyduğunuzda , sadece onu açarak herkesin anında filminizi izleyebileceği anlamına gelir.(Flash plug-in ‘ine sahip olmasalar bile).Flash’ın yeni script motoru ve Web sunucularıyla iletişim için desteği sayesinde,projektör dosyasıyla dağıtabileceğiniz eksiksiz ve güçlü Flash uygulamaları yaratabilirsiniz.işin aslı, Web sitenizin tümünü Flash’ta yaratarak,onu Web’e koyabilir ve müşterilerinize de disket veya CD-ROM’da verebilirsiniz.



Flash projenizi bir QuickTime filmine,bir Windows AVI dosyasına,hatta bir Real Player dosyasına dönüştürmeniz de mümkün. İhtiyaçlarınız ne olursa olsun, büyük ihtimalle Flash bu işi kolayca yapabilir. 
Yazıyı Paylaş

[Ne Demişler] Hiç yorum yok

Copright 2013 - Site içerisindeki içerikler izinsiz kopyalanamaz.

Bu site Blogger alt yapısı kullanılarak yapılmıştır.