CGI
Nedir?
CGI'nin uzun hali
"Common Gateway Interface"dir. Türkçesi "Web Server'a Ortak
Çıkış Kapısı" dir. Server'ın veritabanlarına, dökümanlara ve diğer
programlara bilgi gönderebileceği (veya alabileceği), ve bu bilgiyi web
üzerinden kullanıcılara sunabileceği bir metoddur. Kısaca web için programlama
diyebiliriz yani. CGI programları değişik dillerde yazılabilir. Ama en popüleri
Perl'dür ve Perl'ü anlatacağız. Neden CGI bilmeliyiz?
Bir web sayfası hazırlıyorsanız, sayfanızın kaç kişi tarafından ziyaret edildiğini bilmek, ya da sayfanızda ziyaretçilerin düşüncelerini mail adresinize gönderebileceği bir form olmasını istersiniz. Bugün profesyonelce hazırlanan web sayfaları form gönderme ve sayaç gibi basit scriptlerden tutun da karmaşık veritabanı scriptlerine varana kadar birçok değişik scriptle desteklenmektedir. Kısacası günümüzde CGI bilmek bir ayrıcalıktır.
Başlangıç için neler gerekli?
Her ne kadar UNIX sistemi üzerinde Perl ile CGI programlamayı anlatacak olsak da başlangıç için UNIX bilgisine sahip olmanız gerekmiyor. Çünkü zaten bilmeniz gereken kısmı burada size anlatılacak. UNIX bilgisi gerekli değil dedik ama, tabi ki bir UNIX accountunuzun olması gerekiyor. Eğer yoksa size http://www.virtualave.net'de bir account açtırmanızı tavsiye ederim. Aslında tam olarak bir UNIX accountu vermiyorlar ama CGI scriptlerinizi çalıştırabileceğiniz bir cgi-bin dizininiz oluyor. Buraya FTP ile bağlanıp scriptlerinizi gönderebilirsiniz. Bu konuda daha ayrıntılı bilgi edinmek için web sitesini ziyaret ediniz.
Eğer UNIX değil de Windows NT kullanıyorsanız yine de buradaki programların çoğunu çalıştırabilir ve Perl öğrenebilirsiniz. Çoğu NT makinesi UNIX makinesinin çalıştırdığı kodları çalıştırabilir. Ama örneklerimizden bazıları UNIX'e özel yazıldığı için makinenizde çalışmayacaktır. Daha fazla bilgi için perl.com'un Perl ResourcesFor Windows (Windows İçin Perl Kaynakları) listesini gözden geçirin.
Scriptlerinizi Windows kurulu bir bilgisayarda çalıştırmak için http://www.activestate.com/ActivePerl/download.htm adresinden ActivePerl'ü indirebilirsiniz. Eğer yazdığınız scriptleri UNIX sistemine göndermeden önce kendi bilgisayarınızda denemek istiyorsanız bu programı mutlaka indirin.
UNIX sistemine telnet ile bağlanacağımız için bir telnet programına ihtiyacınız olacak tabi. Windows'la birlikte gelen basit telnet programı da işinizi görür. Windows kullanıcısı değilseniz ya da başka bir program kullanmak istiyorsanız tavsiye edeceğim program:
Macintosh için: NCSA Telnet
Windows için: CRT
Eğer scriptlerinizi kendi bilgisayarınızda yazıp gönderecekseniz tavsiye edeceğim program:
Macintosh için: Fetch
Windows için: CuteFTP
Okuma kolaylığı açısından Perl ve HTML kodlarını sabit genişlikli bir font kullanarak yazacağım.
Mesela: print "Bu bir Perl kodu.\n";
Ayrıca UNIX komut satırında yazmanız gereken komutları anlatırken <Dosya Adı> gibi < ve > karakterleri arasında yazacağım kısımları kendinize uygun şekilde değiştirmeniz gerekecek. Örneğin chmod 755 <dosya adı> dediğim zaman yapmanız gereken dosyanızın adı sayac.cgi ise komut satırında chmod 755 sayac.cgi yazmak.
[Ne Demişler] Hiç yorum yok