-->

14 Nisan 2013

Savaş Oyunlarında Osmanlı Figürü Yorum yok

Maket tasarımcısı Abdullah Turhal, Osmanlıların nasıl savaştığı, Avrupa ve dünya tarihini nasıl şekillendirdiğini gençlere öğretmeyi amaçladığını söyledi.
Maketlerde yer alan figürlerin, Osmanlı ordusu bünyesinde yer alan deliler süvarisinden oluştuğuna işaret eden Turhal, deliler süvarisiyle ilgi şu bilgileri verdi:
"Genellikle sınır boylarında, Rumeli beylerbeyi veya sancak beyleri maiyetinde oluşturulan süvari birliğine, olağanüstü cesaretleri, gösterişli kıyafetleri ve gözlerini budaktan esirgemeden düşmana saldırmaları sebebiyle 'deliler' adı verilmiştir. Bu askerler sadece Osmanlı'nın değil, dünya askeri tarihinin de en renkli ve en inanılmaz askeri birliklerindendir."
                                 DÜŞMANLARINA DEHŞET SALMAK İÇİN..
Delilerin, XV. yüzyıl sonlarından itibaren görülmeye başlanıp XIX. yüzyılda ortadan kaldırıldığını vurgulayan Turhan, "Tek tip, belirli bir kıyafetleri olmamasına rağmen, deli kıyafeti ayırt edici önemli özellikler içermekteydi. Düşmanlarına dehşet salmak için kıyafetlerinde kartal tüyleri, kartal kanatları, aslan veya kar leoparı postları, ayı ya da kurt derisinden şalvar, benekli sırtlan derisinden başlık, burunları sivri, sarı renkte, arkasında uzun mahmuz olan çizme giyerlerdi. Korkunç görüntüleri, inanılmaz savaşma becerileri ve azimleri ile deliler, uzun yıllar Orduyu Hümayun'a başarı ile hizmet etmişler ve Osmanlı'nın düşmanları tarafından taklit edilmişlerdir" ifadesini kullandı.


Yazıyı Paylaş

[Ne Demişler] Hiç yorum yok

Copright 2013 - Site içerisindeki içerikler izinsiz kopyalanamaz.

Bu site Blogger alt yapısı kullanılarak yapılmıştır.